Hiidenmaa

Hiidenmaa eli Hiiumaa on Viron pienin maakunta. Hiidenmaa käsittää Viron toiseksi suurimman saaren luotoineen, yhteensä 1024 neliökilometriä. Asukkaita on noin 12 000, joista on 99% vironkielisiä. Hiidenmaan ja mantereen välinen etäisyys on 22 km. Hiidenmaalle pääsee pienellä autolautalla, joka lähtee mantereelta Rohukülan satamasta, Haapsalun lähellä.
Hiidenmaalla on yksi kaupunki, Kärdla, joka on myös maakuntakeskus. Kuntia on neljä: Emmaste, Kõrgessaare, Käina ja Pühalepa

Hiidenmaa oli Viron ruotsalaisten entinen asuinalue (vuoteen 1944). Toisen maailmansodan seurauksena Hiidenmaan ruotsinkielinen väestö siirtyi pääosin Ruotsiin.

Tyypillistä Hiidenmaan luonnolle on metsä. Hiidenmaa onkin Viron metsäisin maakunta. Metsän peittämää on 70 % saaren pinta-alasta. Runsaat katajapensaikot ovat tavallisia erityisesti saaren rannikkoalueilla. Hiidenmaan korkein kohta on 68 m, merenpinnasta, sisämaassa nummia ja soita, rannikolla rantatärmiä ja dyynejä, 15 pientä järveä ja luotojen suojelualue.

Hiidenmaan nähtävyyksistä tunnetuimpia ovat: Kõpun majakka (toimivista maailman kolmanneksi vanhin, rak. 1505), kirkot (esim. Pühalepan,1200-luku ja Reigin, 1802), kartanot (mm. Emmaste, Suuremõisa), Hiidenmaan kotiseutumuseo (Kassarissa), Aino Kallaksen kotimuseo (Kassarissa) Mihklin talonpoikaismuseo (Tahkunassa), vanhoja tuulimyllyjä eri puolilla saarta

Elinkeinoista ovat edelleenkin tarkeimmät maatalous, kalastus ja kalanjalostus sekä metsätalous, puunjalostus ja matkailu.

Hiidenmaa matkailu

Majoitus

Ruoka ja juoma

Terveyspalvelut ja kylpylät

Aktiivinen loma, harrastelomat

Nähtävyydet

Kokoustilat, juhlat ja ohjelmapalvelut

Muoti ja vaatteet

Liikeyhteydet ja yritykset

Kauneudenhoito

Ostospaikat ja palvelut

Viihde ja vapaa-aika

Autoilu ja liikenne

Tapahtumat ja konsertit

Teatteri ja musiikki

Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät

Laivaliikenne

Veneilijän linkit

Kuukauden kilpailu


Viro A - Ö

Viro - Eesti - ViroWeb, matkailutietoa Virosta. Copyright © ViroWeb 2003 - 2024
EESTI  KEELES Russian IN ENGLISH PÅ SVENSKA AUF DEUTSCH ViroWeb mobiililaitteilleLoma-asunnot Viro